IMG-20191011-WA0065

Sinop bir balık ve deniz şehridir. Doğal limanı sayesinde Karadeniz sahillerindeki diğer tüm şehirlere göre avantajlı konumdadır. Bu konumu sayesinde MÖ 3000’lere varan tarihsel bir mirası da vardır.

Sinop’ta yapılan kazılardaki buluntular ışığında, Antik Dönemlerde anforalarda taşınan tuzlu balığa ve kurutulmuş balığa rastlanmıştır. Sinop’taki killi toprakla yapılan anforaların varlığı ve ticari kullanımı zaten tarihi kayıtlarda mevcuttur.

Amacımız tarihsel olarak çok eskilere giden balıkçılık kültürünün bir parçası olan “lakerda” üretimini teşvik etmek, böylece bu geleneğin geleceğe taşınmasına katkıda bulunmak; Evlerde çeşitli nüanslarla yapılan lakerda çeşitlerini ve deneyimini gün ışığına çıkararak Sinop Gastronomi Kültürüne katkı sağlamaktır. Farklı aromalar ve tatlardaki lakerda ürünlerinin oluşması ile mutfak kültürü zenginleşecektir. Böylece palamut ve torik her mevsimde tüketilebilecektir. Ayrıca diğer balık türlerinden (barbun, çinekop, hamsi, vb) yapılan tuzlama ürünlerinin de tekrar yapılmaya başlanması ve Sinop gastronomisine kazandırılması mümkün olacaktır.

Bu yolla katma değerli ürünler oluşturularak şehir ekonomisine ek bir katkı sağlanacak ve hem de ürün tanıtımı ile turizm potansiyeli arttırılacaktır. Beraberinde amatör balıkçılığı teşvik edecek, belki de amatör balıkçılık turizminin kapısını da aralayacaktır.

Bunu yapabilmek için bir festival alanı oluşturularak:

  • Ağırlıklı deniz ürünü olmak üzere yerel ürünlerin sergilenmesi, satılması ve sunulması imkanı sağlanacak
  • 2018 yılında yapıldığı gibi bir Lakerda Yarışması ile heyecan yaratılacak,
  • Lakerda, tuzlu balık ve bazı yerel ürünlerin üretimine ilişkin atölyeler oluşturulacak,
  • Balıkçılık, turizm ve küçük ekonomik işletmeler gibi konularda akademik sunumlar ve paneller gerçekleştirilecek,
  • Amatör balıkçıların hep birlikte denize açılması ile bir şenlik ortamı yaratılacak,
  • Festivale davet edilecek gastronomi uzmanları, gezginler, iş adamları ve sanatçıların katkılarıyla medyada yer bularak Sinop ve Festival üzerinden deniz ürünleri ve Sinop’un balıkçılığının tanıtımı sağlanarak dolaylı turizm katkısı gerçekleşecektir.

Festival alanı olarak eski tersane bölgesinde yer alan tarihi Buzhane binası ve bahçesi kullanılacaktır. Bu mekanın tarihsel özelliği festival içeriği ile çok ilişkili olduğu için ayrıca bir artı olacaktır.

Projenin hedef kitlesi öncelikle kadınlar ve balıkçılardır. Kadınların ekonomik hayata daha çok katılması için, genellikle başarılı oldukları yiyecek sektöründe çalışmaları teşvik edilmektedir. Deniz ürünleri konusunda tarihsel olarak birikimi olan Sinop kadınlarının, bu tarihsel birikimi kullanabilecekleri ve rekabette avantajlı oldukları bu alanda çalışmalarının doğru olduğunu düşünüyoruz. Balıkçıların da dolaylı olarak katma değerli üretime sağlayacakları katkı, kendilerine de dolaylı olarak ürünlerinin daha değerli olmasını sağlayarak dönecektir.

Projemiz: Lakerda Festivali ve Yarışması düzenleyerek, yukarıda sayılan konular için farkındalık oluşturmak, şehirdeki ilgili dinamikleri harekete geçirmek  ve Sinop Lakerdası ile diğer yerel ürünler konusunda ulusal basın ve sosyal medya üzerinden tanıtım yapmaktır.